Полуфабрикат - какво е това? Производители, производствена технология

12.04.2019

Полуготовият продукт е продукт или продукт, който е получил първична преработка (формоване, почистване и др.), Но който изисква окончателна обработка за крайна употреба.

Видове полуготови продукти

Полуготовите продукти се събират в различни индустрии. Например в машиностроенето полуготовият продукт е заготовка, получена чрез машинни методи като щамповане, леене, коване. Такива заготовки изискват допълнителна обработка, за да станат част или единичен продукт. При изграждането на полуфабрикат се считат стенни панели с изолация, строителни смеси и др.

Повечето потребители са изправени пред кулинарни заготовки. В хранително-вкусовата промишленост полуготовият продукт е хранителен продукт, който изисква окончателно готвене (температура, рязане и др.).

го сглобява

Хранителни полуготови продукти

Хранителните полуготови продукти се различават по степен на готовност:

  • Стандартният полуфабрикат е хранителен продукт или комбинация от няколко вида продукти, изработени от първични суровини и подложени на един или няколко етапа на готвене без завършване на окончателната готовност.
  • Полуфабрикат с висока степен на готовност е продукт, който изисква минимални технологични усилия за производство на готови за консумация ястия (кулинарен продукт).

Технологичната обработка на полуфабриката е начинът да се приведе в готовност. Повечето продукти, които изискват допълнително готвене, се продават замразени или охладени.

производство на полуготови продукти

Видове продукти

Производството на полуготови продукти е известно още от древността, кнедли са пример за руски продукти. Съвременните производители са разработили голям брой формулировки, открили нови начини за съхранение на продуктите и запазване на хранителната стойност при производството на полуготови продукти. С нарастването на темпа на живот и в условията на постоянна заетост на по-голямата част от населението, не винаги е време и възможност за готвене в пълния технологичен цикъл, а винаги е удобно да се използват продукти, подготвени за окончателна обработка.

Общи видове полуготови продукти:

  • Естествено месо.
  • Нарязани месни продукти (мляно месо, крокети, кюфтета, кюфтета и др.).
  • Продукти от домашни птици (пилешки пръчици, филета, късове и др.).
  • Риба (мляно месо, рибни пръчици, котлети и др.).
  • Продукти от морски дарове.
  • Плодове и плодове.
  • Млечни.
  • Bakery.
  • Комбинирани (пица, пайове, палачинки, сладкиши, изискващи печене: тесто, формовано тесто и др.).

подготовка на полуготови продукти

Състав и качество

Подготовката на полуфабрикати от всеки вид има собствен технологичен процес. Тя включва първичната преработка на хранителни суровини, подготвителния етап, първоначалната обработка и формоването в продукта, който впоследствие се охлажда или замразява. Охладените продукти имат кратък срок на годност, замразените продукти могат да се съхраняват за по-дълъг период от време и продукти със степен на дълбоко замразяване продължават една година или повече (в зависимост от вида).

Съгласно рецептата, полуготовият продукт е натурален продукт, който е преминал през определена подготвителна обработка, като стандарти, по които производителите трябва да действат. Например, съставът и качеството на суровините, използвани за производството на полуготови меса и птици, се регулират от ГОСТ 31936-2012, ако производителят работи в съответствие с действащия стандарт, тогава няма съмнение за качеството. Но ако продуктите са произведени в съответствие с техническите спецификации (техническо състояние), тогава съставът, вкусът и хранителната стойност на продуктите принадлежат изцяло на областта на творчеството на производителя.

полуготови технологии

Полуготови месни продукти: качество и съхранение

Технологията на полуготовите продукти включва правилата за производство, съхранение и контрол на качеството на крайния продукт. За да се определи качеството, се прави средна извадка, съгласно правилата, тя трябва да се състои от три или повече единици полуфабрикати в опаковки (за домашни птици - най-малко 3 единици, за други видове - най-малко 10 единици).

За оценка на качеството се използва органолептично изследване по ГОСТ-77020. В същото време се наблюдава външният вид на продукта, миризмата, консистенцията на продукта, количеството влага и др. Времето за съхранение на месото и полуфабрикатите от домашни птици зависи от метода за по-нататъшно съхранение - хладилните продукти трябва да бъдат продадени в рамките на 48 часа от момента на тяхното производство и замразени храни. не повече от 72 часа, дълбоко замразените полуфабрикати се съхраняват до 3 месеца.

полуфабрикати от месо

Растителни полуготови продукти

Продуктите с висока степен на готовност са представени главно от приготвени зеленчуци и плодове. Поради факта, че първичната кулинарна обработка се извършва механично (измиване, сортиране, почистване, рязане и др.), От продуктите от растителен произход, някои витамини и активни вещества изчезват. Полуготовите продукти от картофи и кореноплодни зеленчуци трябва да се продават в рамките на 24 часа след приготвянето им, по-продължителното съхраняване води до появата на патогенна флора, а количеството полезни вещества намалява буквално с всяка минута. Листави зеленчуци, зеленчуци се продават в рамките на 18 часа от момента, в който са подготвени за продажба.

Правилата за съхранение, времето на изпълнение се регулират от приложимия стандарт SanPiN 42-123-4117-86. Дълбоко замразени зеленчуци и плодове могат да бъдат продадени в рамките на 3 месеца след приготвянето им. Далеч от всички растителни продукти могат да бъдат директно замразени без предварително третиране. Например картофите преди замразяване или получаване на полуготови продукти с висока готовност от него се подлагат на предварителна топлинна обработка (бланширане) или се потапят в разтвор на натриев бисулфит.

Колко оправдано е употребата на полуготови продукти от плодове и зеленчуци в ежедневието, всеки сам решава, но допълнително обработваните продукти винаги губят повечето от своите свойства и понякога придобиват нови качества поради консерванти.

производители на удобни храни

Руски производители

На руския пазар има голям брой производители на полуготови продукти, капацитет на пазара позволява на нови оператори да се появяват. Регионалните компании попълват главно магазини в рамките на града и региона, но има големи производители, които доставят продукти в цялата страна.

Основни производители на полуготови продукти, топ-5:

  • Инвест-алианс ООД. Продуктите се продават под марката „Ермолински полуфабрикати” в Русия, Беларус и Украйна.
  • OJSC "Ostankino месопреработвателно предприятие", основен вид полуготови продукти - кнедли.
  • LLC Хранителни продукти Комбинирайте, полуготовите продукти се произвеждат под търговските марки “Руската корона”, “Златна петушка”, “Балтпицептром”, “Свеж продукт”, “Домашна приказка”, Refretto, Hot Team.
  • UAB Abi Продукт, полуготовите продукти се произвеждат под ТМ "Meat Gallery", "Starodvorsky Dumplings".
  • АД "Челни бройлери" произвежда полуготови продукти от птиче месо. Управляващо дружество "Агросила".