ПРЕДВАРИТЕЛНА ОБРАБОТКА НА ПТИЦИ И ПЕРНАТ ДИВЕЧ

ПРЕДВАРИТЕЛНА  ОБРАБОТКА НА ПТИЦИ И ПЕРНАТ ДИВЕЧ

Основните суровини са бройлери и кокошки, които постъпват в замразено или охладено състояние. По-рядко се обработват пресни птици.

                     Добив на полуфабрикати от труп на бройлери

 

  Наименование на полуфабриката % към общата маса
1 Цели трупове 100
2 Натурално филе 18.6
3 Бут, включително 33.0
  - кости 7.00
4 Обрезки 1.4
5 Кожа 2.1
6 Месокостни порции без гърди и ребра 35.3
7 Кости /гърди и ребра/ 9.0
8 Производствени загуби 0.6

 

  • Съхраняване на полуфабрикати от птици
  Наименование на полуфабриката T 0                 C Срок за съхранение транспорт и реализация Срок  за съхраняване

    в h

1 Цели трупове -20 ; +40 48 36
2 Натурални полуфабрикати -20 ; +40 48 36
3 Хранителни отпадъци -20 ; +40 12 12

 

Етапи при предварителната обработка на птици

-         размразяване

В 30Х птиците се освобождават от полиетиленовите пликове,  поставят се на маси и стелажи, без да се допират и се размразяват при t0 140 -160 С:

–   кокошки и патици: 5 – 6 h

–   гъски и пуйки: 6 – 8 h

–   пилета, бройлери: 2 – 3 h

-        пърлене – на спиртен пламък или газови горелки

-        изкормяне – вътрешностите се изваждат през разреза на коремната част, а гушата през разреза на шията /оставят се 5-6  см.  от кожата/  Отрязва се главата до първият шиен прешлен,  крилата    до първата става и краката в колянната става.

-        измиване – в студена вода с t0 до 150 С. Поставят се на стелаж  с  главата надолу.

3.5.   Предварителна обработка на пернат дивеч

В 30 Х се предлагат патици, яребици, пъдпъдъци, фазани, глухари  и др. Обикновенно се доставят с перата. Скубането започва от    шията, по няколко пера наведнъж и се дърпат по посока обратна на  разстежа им (по лесно, ако птицата се  потопи за кратко в гореща  вода 650 - 700 С). След оскубването птиците се пърлят.  Вътрешностите се изваждат, като при домашните птици.

3.6.   Предварителна преработка на пилешки субпродукти

-        воденички: месестата част се филетира от кожата /по лесно след попарване/

-        сърце – разполовява се за да се отстрани кръвта

-        шийка – отстраняват се хранопровода и трахеята

-        крилца – почистват се допълнително

-        черен дроб – с остър нож се отстраняват жлъчния мехур и зелената част от черния дроб.

 

  • ПРОИЗВОДСТВО НА ПОЛУФАБРИКАТИ ОТ ПТИЦИ
    • Видове полуфабрикати от птици;

-        едри полуфабрикати – цели птици

  • напъхване на краката – прави се разрез на кожата под  бутчетата, в който се вкарват краката, кожата на шията се обръща към гърба, към гърба се загъват и крилата (за пилета, гъски и патици). При оформяне на кокошки и пуйки краката се вкарват в коремната кухина.
  • зашиване- (бридиране с игла);- конеца се прекарва през бутовете, едното крило, кожата на шията и през другото крило. Краищата на конеца се завързват.
  • бридиране без игла.- конеца се прекарва по същия начин под бутчетата, крилата и шийката и се завързва.

-         порционни полуфабрикати-

  • за готвене – пилето се нарязва на 4 порции или на кубчета
  • натурален котлет – отделя се голямото или малкото филе и се пече или пържи без панировка.

–     паниран котлет –филето се панира в различни панировки

–   галета , брашно или др.

–   брашно, яйца, галета

–   яйца , корнфлейкс, сусам

–     за супа – от изрезките с криле, шия, сърце, воденички

–     полуфабрикати от смляно месо – месо от бутчета с кожа и  месо от филе с кожа се смилат и се омесват с накиснат във  вода или мляко хляб, оформят се кюфтета или шницели и се панират.

  • шпиковане и бордиране на диви птици – те са по сухи и затова се шпиковат със сланина или се бордират с парче сланина, която се завързва през гърдите.

23 Comments on ПРЕДВАРИТЕЛНА ОБРАБОТКА НА ПТИЦИ И ПЕРНАТ ДИВЕЧ

  1. Really enjoyed this post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  2. Im grateful for the post.Really looking forward to read more. Will read on

  3. There may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in options also.

  4. I really liked your article post.Really thank you! Keep writing.

  5. Thank you for your post.Much thanks again. Keep writing.

  6. Thank you ever so for you blog post.Really thank you! Really Great.

  7. Thank you ever so for you blog post.Really thank you! Fantastic.

  8. Wow, great blog.Much thanks again. Want more.

  9. This blog is no doubt cool as well as factual. I have discovered helluva handy tips out of it. I ad love to visit it over and over again. Thanks a lot!

  10. There may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure good factors in features also.

  11. Thank you for sharing this very good post. Very interesting ideas! (as always, btw)

  12. Very informative blog.Much thanks again. Really Great.

  13. Just wanted to mention keep up the good job!

  14. Wow, great post.Much thanks again. Great.

  15. I wouldn at mind creating a post or elaborating on many of the subjects you write concerning here. Again, awesome weblog!

  16. Say, you got a nice blog article.Really looking forward to read more. Really Cool.

  17. very nice post, i certainly love this website, carry on it

  18. Thanks again for the article post.Really looking forward to read more. Great.

  19. There is noticeably a lot to identify about this. I assume you made various good points in features also.

  20. Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Thanks Again. Keep writing.

  21. Pretty! This has been an extremely wonderful post. Many thanks for supplying these details.

  22. I value you sharing your viewpoint.. So pleased to get identified this article.. Definitely practical outlook, appreciate your expression.. So happy to possess found this submit..

  23. This is one awesome article post. Want more.

Comments are closed.