Те са много съблазнителни, особено за хората с напрегнат начин на живот. Изключително вкусни са и дори водят до пристрастяване.

Ниската им цена ни провокира да ги купуваме. Влизат в менюто ни ежедневно и са невероятно вредни за здравето.

Трудно е да премахнем всички полуфабрикати от диетата си, но поне можем да елиминираме някои от най-вредните, които влизат в списъка по-долу.

1. Пилешки хапки

Те са много вкусни и бързо задоволяват глада. Обаче избягвайте да пълните фризера си с тях, както и да си ги поръчвате в ресторанта. Пълни са с големи количества сол, консерванти и мазнини, които вредят на здравето ви

2. Пържени картофи

Съдържат много голямо количество калории, така че редовната им консумация може да ви докара наднормено тегло и диабет. Ако наистина ги обичате, приготвяйте ги вкъщи с минимално количество мазнина и сол.

3. Чипс и други пържени продукти

Заради големите количества сол, калории и консерванти, които съдържат, водят до наднормено тегло. Освен това забавят процеса на храносмилане.

Чипсът съдържа много мазнини, а калориите, дори в една опаковка, са много повече от това, от което тялото ви се нуждае. В крайна сметка те се натрупват като мазнини по фигурата ви.

Вижте още: 13 неща, които не трябва да си поръчвате в ресторантите

4. Газирани напитки

Това са празни калории без хранителна стойност. Съдържат вредни вещества, като високофруктозен царевичен сироп, който е по-вреден от захарта.

Доказано е, че увреждат черния дроб. Допринасят за затлъстяването, насърчават бактериални заболявания, предразполагат организма към рак.

5. Кренвирши и други преработени меса

По-голямата част от преработените меса съдържат много изкуствени овкусители, сол, евтини нездравословни продукти и консерванти.

Месото в тях обикновено се обработва под изключителен натиск и висока температура, което води до загуба на всякаква хранителна стойност.

6. Бургери и други сандвичи от веригите за бързо хранене

Според едно проучване, проведено наскоро, хората, които консумират сандвичи от веригите за бързо пранене два или повече пъти седмично, увеличават силно вероятността да получат диагноза диабет.

7. Зърнени закуски

Зърнените закуски в атрактивни кутии се считат за здравословно начало на деня в много домакинства. Но те са пълни със захар, чиято прекомерна консумация също води до диабет.

Въпреки че се рекламират с високо съдържание на фибри, практиката показва, че те съдържат само около 5 грама от тях. Което в никакъв случай не може да компенсира вредата от големите количества захар.

8. Мюсли

Това също не е често споменавана вредна храна. Ако не са натурални обаче, мюслите често съдържат големи количества високофруктозен сироп от царевица.

Освен това те са заредени с много натрий и мазнини, което ги прави нездравословни.

9. Купени от магазина бисквити, торти, кифли и вафли

Всички тези храни са в една група, тъй като ефектите им върху здравето са подобни. Освен големите количества подсладители, те съдържат трансмазнини.

Те са евтини, подобряват текстурата и увеличават срока на годност. Както и рисковете за вашето здраве.

10. Студен чай

Този вид напитки са много нездравословни, защото са пълни с изкуствени аромати, високофруктозен царевичен сироп и подсладители.

Вижте още: 6 неща, които не бива да ядете (и техни здравословни заместители)

11. Маргарин

Това е алтернативна форма на маслото, която се използва от много хора. Основният недостатък на маргарина е, че е пълен с трансмазнини, за които всички знаем, че са вредни.

Той също така съдържа свободни радикали, консерванти, емулгатори и хексан. Всички тези компоненти направо тровят здравето ви.

12. Пуканки за микровълнова

Те са популярни сред кинолюбителите. Освен това са в списъка на най-вредните храни. Генномодифицираната царевица, използвана за производството на пуканки, образува изключително лоша комбинация с консервантите и солта.

Освен това пуканките съдържат диацетил - химично вещество, което вреди на белите дробове. Ако обичате пуканки, пригответе си ги сами с помощта на здравословни съставки