Информация с вдъхновение: научете нови неща!

Полуфабрикати - от какво са направени, ползи и вреди

Колко често, напускайки работа, отивате до магазина и купувате полуфабрикати? В крайна сметка е много удобно: купете определени ястия и бързо ги пригответе. Не изисква специални разходи на време и усилия.

Но все по-често виждаме различни програми и видеоклипове по телевизията, които казват, че полуготовите продукти са вредни за човешкото здраве. Защо така? Вярно ли е или не? Нека се опитаме да разберем това заедно.

Какво представляват полуфабрикатите?

Полуфабрикатите са продукти (ястия), които са почти готови за консумация. В повечето случаи те просто се подлагат на термична обработка, а приготвянето им не отнема повече от 20 минути.

Най-популярните видове такива продукти са следните: кнедли, кнедли, палачинки, котлети. В асортимента на полуфабрикатите са включени и замразени плодове и зеленчуци и готови храни. Такива продукти се съхраняват замразени и имат срок на годност около 180 дни. Най-интересното е, че срокът им на годност не влияе на вкуса.

От какво се произвеждат полуфабрикатите?

Полуфабрикатите могат да бъдат направени от напълно различни суровини: месо, риба, зеленчуци или плодове.

Цените на полуфабрикатите са различни. Пилешките котлети например винаги са по-евтини от месните. И това зависи, разбира се, от цената на суровините. Цената може да бъде повлияна и от наличието на билкови добавки. Например, когато се добави соев протеин, цената на продукта намалява.

Трудно е да се различи наличието на растителни компоненти в продукта. Основният показател тук е цената. Вижте дали килограм кюфтета може да струва много по-малко от килограм месо.

полуфабрикати

Какви са видовете полуготови продукти?

1. Пелмени, кнедли. Това са тестени ястия с различни пълнежи: картофи, месо, сирене и др. За да приготвите такива ястия, достатъчно е да ги сваритев рамките на 5-10 минути.

2. Замразена пица, палачинки. Предлагат се и с различни пълнежи. За да приготвите такова ястие е достатъчно да го загреете във фурна, микровълнова фурна или в тиган.

3. Рибни и месни полуфабрикати. Това са рибни пръчици и котлети, месни котлети, кюфтета и др. Продукти от този тип се приготвят по следния начин: те просто трябва да се хвърлят в тигана замразени и да се пържат за 10 минути.

4. Гълъби. Това са полуготови продукти, които просто трябва да се задушат.

5. Растителни полуфабрикати. Състои се от измити и нарязани зеленчуци за салата, както и вегетариански ястия като брашнени пликове със зеленчуци. Тези продукти са добър вариант за зимната диета, когато няма достатъчно витамини.

6. Концентрат и супи. Това са концентрирани супи в пакетчета. Това също включва картофено пюре на прах, разтворими сосове и инстантни юфка.

Полуфабрикати - вреда и полза

Полуфабрикатите са полза

Основното предимство на полуготовите продукти е, че те ви позволяват бързо да приготвите вечеря или обяд, който да наподобява максимално домашната храна. Това е отличен вариант за тези, които нямат достатъчно време за готвене. И полуготовите продукти все още са по-добри от сухите сандвичи.

Какви са предимствата на полуфабрикатите?

1. Достъпна цена. 2. Лесно приготвяне. 3. Скорост. 4. Възможност за ядене на несезонни продукти по всяко време. 5. Възможност за подреждане на масата при неочаквано пристигане на гости. 6. Витамините се запазват в зеленчуците и плодовете при замразяване.

какво

Полуфабрикатите са жалко

1. Несигурност на състава. Всички разбираме, че при приготвянето на различни ястия не се използват най-скъпите продукти.Това може да се види дори от факта, че цената на полуфабрикатите като правило е доста демократична. 2. Синтетични добавки: ароматизатори, подобрители на вкуса, консерванти, оцветители и др. Когато купувате полуготови продукти, бъдете сигурни, че заедно с различни ястия тялото ви ще получи цял куп хранителни добавки. 3. Начин на приготвяне. На етапа на производство на полуготови продукти продуктите се подлагат на специална обработка. Това са дезинфекция, високи температури, дълбоко замразяване и пара, а това не винаги е полезно. 4. Не е толкова вкусно, колкото домашно приготвените ястия. 5. По-скъпо, отколкото да готвите сами. 6. При някои заболявания не се препоръчва употребата на полуфабрикати. Например за бебешка храна, панкреатит, гастрит, хранителна алергия. 7. Честото използване на полуфабрикати и бързо хранене може да доведе до натрупване на наднормено тегло.

Как да изберем полуфабрикати?

Първо, купете ястия с малък брой компоненти. Например палачинки със сирене, кнедли с картофи и др.

Второ, купувайте месни ястия по-рядко.

Трето, обърнете внимание на сравнително малкото синтетични добавки, посочени на опаковката.

И не забравяйте, че полуготовите продукти не са храна за всеки ден, те могат да се използват само в специални случаи. По-добре е, разбира се, да готвите сами.

Но какво да направите, ако няма достатъчно време да подготвите всичко?

Можете да приготвите полуфабрикати у дома. Домашните ястия винаги са много по-вкусни и по-здравословни от тези, закупени в магазина.

Как да приготвим полуготови продукти у дома?

Трябва да залепите кнедли, кнедли, да навиете палачинки и да ги замразите сами. След това се поставят в торбички и се съхраняват във фризера.

Разбира се, прясно приготвената храна винаги ще има по-добър вкус от размразената, но вкусът пак ще бъде по-добърпокупка

Дали да купувате полуготови продукти или не, зависи от вас. Разбира се, това е удобно и не е много вредно, но домашната храна винаги е била и ще бъде извън конкуренцията.

Меню



Прочетете също:


E-mail:
support@SuvetiNaDen.comЗа общи запитвания и за връзка с автора.❤️
Всички права запазени © 2024.