Асортимент от полуфабрикати от птиче месо. Месни полуфабрикати. Натурални полуфабрикати от пилешко месо

Месни полуфабрикатиса продукти от натурално и мляно месо и карантии без термична обработка. По вид на суровината те се класифицират на говеждо, агнешко, свинско, птиче месо и карантии; по начин на преработка - на натурални, панирани, кълцани, кайма, кнедли; по термично състояние - на охладени и замразени. Произвеждат се в промишлени предприятия и Кетъринг.

Натурални полуфабрикати- Това са парчета или парчета месо от определени части на трупа. Те се делят на порционни, дребни и едри на бучки и се произвеждат основно от охладено месо.

Порционни полуфабрикатиса направени от най-нежните части на кланични трупове под формата на едно или две парчета месо с общо тегло 125 g за на дребно(филе - 250 г). Асортимент: телешко - филе, пържола, румпстейк, лангет, антрекот, месинг телешко, натурално зрази; от свинско и агнешко - натурален котлет, ескалоп, шницел, свинско и агнешко, свинско филе.

Малки по размер полуфабрикати- парчета пулп с определена маса и размер или парчета месо и кости с определено съдържание на пулп. Произвежда се в пакетирани порции от 125 до 1000 g или тегловни. Основен асортимент: от телешко - азу, бефстроганов, барбекю или месо за барбекю, гулаш, пържене, телешко за задушаване, гърди за харчо, супен комплект; от свинско и агнешко - яхния, месо за пилаф, месо за барбекю, гулаш, пържене, супен комплект.

Полуфабрикати от птиче месосе правят предимно от пилешко и пилешко месо. Асортимент: Любителски пилета, тютюневи пилета, пилешко филе, пилешки бутчета, бульон; от пилешки карантии - комплект за супа, яхния, желе.

Бучки полуфабрикатипроизвеждат се основно за обществено хранене и представляват парчета пулп със стандартно или нестандартно тегло от различни части на кланични трупове. Котлет, безкостен полуфабрикат се произвежда от всички видове месо, от свинско и агнешко - филе и гърди, от телешко и свинско - филе.

Панирани полуфабрикати- това са порционни продукти от охладено или размразено бито (за разхлабване на тъканите) месо, накиснато в разбита яйчна маса (лижна зона) и обезкостено в брашно от сухар. При пържене имат деликатна текстура, образувалата се на повърхността коричка пречи на изтичането на сока. Порциите се правят с маса 125 g (включително месо-PO g). Ром пържола, телешка пържола с прорез се произвеждат от говеждо месо; свински и агнешки пържоли и пържоли шницел; от карантии - мозъци в галета, от пилешко филе - пилешки пържоли.

Нарязани полуфабрикати- порционни продукти от мляно месо, приготвени от нарязани котлети или нарязано месо и помощни компоненти: висококачествен пшеничен хляб, сол, черен пипер, лук, мазнина, яйца и др. За кайма се използва охладено, охладено или размразено месо. Асортимент: котлети московски, любителски, киевски, домашни, училищни, месни и зеленчукови; шницел Москва; кюфтета Останкино, Киев, Деца, Ленинград; мляна телешка пържола (без хляб и яйца, но с добавка на ситно нарязан бекон); зрази (пълнени) и кнедли (фино смляни мляни месни продукти за бебешка и диетична храна).

Нарязано месов месопреработвателните предприятия се произвежда от охладено нарязано месо, което се смила на мелница и се опакова в пергамент, целофан и други фолиа от по 250, 500 и 1000 g. Кайма се освобождава от определени видовемесо или домашно (от смес от телешко и свинско) охладено или замразено. Кайма, произведена в магазини и заведения за обществено хранене, се продава само охладена.

кнедли- месни продукти (с тегло 12-13 g) от тесто и кайма. Тестото се приготвя от висококачествено пшенично брашно с добавка на яйца или меланж, сол и сода; кайма - от нарязано месо с добавка на вода, сол, захар, брашно и черен пипер. Кнедли се правят на партидни линии или автоматизирани по следната схема: приготвяне на тесто и кайма, оформяне на продуктите, замразяване до температура вътре в каймата не по-висока от -10°C, смилане на повърхността, опаковане в картонени кутии от 350, 500, 1000 гр.

Асортимент от кнедли: руски, сибирски, столични, иркутски, свински, телешки, агнешки, закуски (мляни карантии), селски (с добавяне на бяло зеле към каймата).

Оценява се качеството на полуфабрикатитеорганолептично от външен вид(форма, повърхност), текстура, вкус и мирис. Те трябва да имат определена форма и дебелина. При натуралните и панирани продукти се нормализира съдържанието на съединителна и мастна тъкан и кости. Те трябва да имат еластична консистенция, цвят на мускулна тъкан и мазнини и мирис, характерен за качественото месо от съответния вид. Повърхността на естествените полуфабрикати трябва да е леко влажна, но не лепкава или ветровита; панирани и нарязани - покрити с тънък слой хлебни трохи от светло жълто до светлокафяво. Нарязаните полуфабрикати трябва да са от хомогенна, добре смесена кайма с аромат на лук и подправки. Те стандартизират съдържанието на влага (62-72%), хляб (18-21%) и сол (0,9-1,5%).

Замразените кнедли трябва да са твърди, със суха повърхност и нелепкава, правилна форма, с добре запечатани ръбове, със съдържание на кайма най-малко 53%, сол 1.7 Недопустими отклонения в масата на отделните порции натурални и панирани полуфабрикати -готови продукти ± 3%, нарязани ± 5%, масата на опаковка кнедли е ± 7 г, а с помощта на теглилки ± 14 г. Отклонението на масата на 10 порции или 10 опаковки кнедли не е разрешени, с изключение на котлети (± 2%). Когато се пускат за продажба, охладените полуфабрикати трябва да имат температура 0-8 ° С, замразените - не по-висока от 10 ° С. Не се допускат за продажба полуфабрикати, които са деформирани, замърсени, със силно навлажнена или изсушена повърхност, насипна панировка, с наличие на хрущяли и натрошени кости, с чужд вкус и мирис, признаци на разваляне. Полуфабрикатите се опаковат в опаковъчна хартия или различни фолиа и се поставят в реверсивни дървени, метални или полимерни кутии с капаци. Върху облицовките на кутиите трябва да се подреждат естествени порции, панирани и нарязани полуготови продукти.

Транспортиране на полуготови продуктив автомобили с изолирана каросерия или охлаждане. Срокът на транспортиране е не повече от 2 ч. Извозват се пелмени с железопътен транспортпри температура не по-висока от -8 ° С.

Съхранявайте полуфабрикатите само в хладилни помещения. V търговска мрежаохладените полуфабрикати трябва да се съхраняват при температура 0-6 ° C. Срок на изпълнение от датата на производство (в часове): полуфабрикати натурални едрогабаритни продукти - 48, порционни - 36, дребни - 21, панирани - 24, нарязани - 14, охладена кайма - 12, замразени - 16 Срок на годност на замразени нарязани полуфабрикати, мляно месо и кнедли при температура не по-висока от -5°C - 48 часа Разрешено е да се съхраняват в завода-производител при температура не по-висока от -10°C за до 1 месец. от датата на производство.

В хладилници при температура -18 ° C натуралните бързо замразени полуфабрикати от говеждо и свинско месо, опаковани в полиетилен, могат да се съхраняват до 6 месеца, мляно месо - до 10 месеца. Съхранението при по-ниски температури и използването на вакуумни опаковки удължават срока им на годност до 12 месеца.

Месните кулинарни продукти се произвеждат от всички видове месо, домашни птици, карантии и са готови за консумация продукти. Произвеждат се в предприятия за промишлено и обществено хранене, включително потребителски кооперации.

Според метода на предварителна обработка кулинарните продукти се делят на натурални и нарязани. По метода на топлинна обработка - за варени, пържени, печени и пушено-печени. Специална група представляват бързо замразените месни кулинарни продукти - готови месни ястия, замразени във форми от алуминиево фолио или в торбички от найлоново фолио.

Варените продукти са варено месо (говеждо, свинско, агнешко), трупове на пилета и пилета, вимета, сърца, желе.

Пържените продукти се приготвят от натурални, панирани и нарязани полуфабрикати. Трупове от домашни птици, зайци, телешки и свински черен дроб също се произвеждат в пържена форма. Пълнените продукти (пилета, пълнени вратове, кифлички и др.) се сваряват и охлаждат след печене.

Печените и пушено-печените продукти се приготвят основно от птиче месо от II категория. Обработените трупове се посоляват, увиват се в целофан и се пекат или опушват при 80°C до омекване и охлаждане.

Качеството на кулинарните продукти се определя органолептично от външния вид и състоянието на разфасовката, консистенцията, вкуса и аромата, степента на готовност. Оценката на качеството на котлетите трябва да се извършва при температура не по-ниска от 65 ° C. Не се допускат за продажба продукти с признаци на непълна готовност, замърсени, вдлъбнати и счупени, с чужд вкус и мирис, с признаци на влошаване.

Пакетирани месни кулинарни продуктив дървени, метални, картонени и полиетиленови кутии с нето тегло до 20 кг.

Съхранявайте месните кулинарни продукти при температура 0-8°C за следните периоди (в часове): варено - 24, пържено и печено - 48, пушено и печено - 72, желирано месо - 12. Варените продукти могат да се съхраняват на температура не по-висока от 20 ° С до 3 ч. Срок на годност на бързо замразени кулинарни продукти при температура -18 ° С до 3 месеца.

Начало> Урок

Натурални полуфабрикати от птиче месо.

Естествените полуфабрикати, предназначени за употреба в пържена форма, се произвеждат главно от месо на млади домашни птици: пилета, бройлери, патета, по-рядко от пилета и патици (когато се произвеждат полуфабрикати от възрастни домашни птици, пърженото месо се оказва бъде твърд и сух).

Таблица 2.16

полуготови телешки продукти

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

най-дългата мишка

гръб, горна част

и вътрешни

Най-дългата мишка

гръб, горна част

и вътрешни

На открито и на закрито

рени парчета

Скапула и под-

лопаткова част.

говеждо подстригване

Бефстроганов

Пържене

40 мм, с тегло 5-7 г всяка

парчета месна каша

10-15 г всяка

парчета пулп, дължина 30-

40 мм, с тегло 10-15 г всяка

парчета пулп, дължина 30-

40 mm, с тегло 10-15 g всяка със съ-

задържане на мастната тъкан повече

10% от теглото на част от полуфабрикат

Таблица 2.17

Асортимент и характеристики на малка бучка пулпа

полуготови продукти от свинско месо

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Поясница, таз-

бедрена кост

парчета месна каша по 30-40 г

20% от масата на част от полуфабрикат

Продължение на табл. 2.17

Таблица 2.18

Асортимент и характеристики на малка бучка пулпа

полуготово конско месо

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Филе, отгоре

ний и вътрешен

парчета, дебели и

тънък ръб

Горна и вътрешна

рени парчета,

дебел и тънък

Горна, вътрешна

рени, страничен

и външни парчета

Бефстроганов

Пържене

парчета месна каша дълги

30-40 мм, с тегло 5-7 г всяка

парчета месна каша

10-15 г всяка

парчета месна каша

10-20 г всяка

Най-добри качествени показатели имат полуфабрикатите, произведени от охладено узряло месо. Охладените полуфабрикати могат да се получат от замразено месо (след пълно размразяване). Стабилността на съхранение на натурални полуфабрикати от птиче месо в охладена и замразена форма зависи преди всичко от културата на производство. Ето защо по време на тяхното производство е необходимо особено внимателно да се спазват санитарните и хигиенните изисквания.

Продължение на таблица 2.18

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Отстрани и отвън

ny парчета

Филе, мазна опашка

мазнина, лук

парчета месна каша дълги

30-40 мм, с тегло 10-15 г всяка

Парчета филе, нанизани

на дървени пръчки, между

слагат се парчета месо

плочи с лук. Сервирането се състоеше

то от 110 г филе, 8 г мазнина опашка

свинска мас и 7 г лук

Таблица 2.19

Асортимент и характеристики на малка бучка пулпа

полуфабрикати от агнешко месо

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Филе, таз

бедрото

Скапуларен

Пилаф месо

парчета месна каша с тегло 30-40 g

не повече от 15% от масата на порцията

парчета месна каша с тегло 10-15 g

не повече от 15% от масата на порцията

За полуготовите продукти се препоръчва да се използва не целият труп на домашни птици, а само най-ценните части, например гърдите и краката, а останалата част от трупа с високо съдържание на кости се изпраща за механично обезкостяване. Механичното обезкостяване на птиче месо се използва за производството на ловни и кубански кнедли.

Таблица 2.20

полуготови телешки продукти

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Месо и костни части

трупове: врат-6,

гръбно-костална

13, лумбален-6,

сакрален-5,

опашка-2

прешлен

Крайбрежна част от

телешко 1 котка-

Гърди с хрущял

Говеждо месо за

Гърди на

Парчета месо и кости

100-200 г с месо

котешка тъкан не по-малко от 50%

порции полуфабрикат

Парчета месо и кости

не повече от 200 г с

пулп не по-малко от 75%

маса на част от полуфабрикат

Парчета месо с тегло до 200 g

тъкани не по-малко от 85% от масата

порции полуфабрикат

Таблица 2.21

Асортимент и характеристики на дребни бучки месо и кости

полуготови продукти от свинско месо

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Месо и костни части

трупове: врат-7,

гърдите-14-16,

лумбален 5-7,

прешлени

Парчета месо и кости с тегло 40

100 г с каша

50% от масата на част от полуфабрикат

Продължение на табл. 2.21

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

гърди

вкъщи

Месо и костни парчета с тегло 30-40 g всяко

не повече от 15% от масата на част от полуфабрикат

Таблица 2.22

Асортимент и характеристики на дребни бучки месо и кости

полуфабрикати от агнешко месо

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Месо и костни части

трупове: врат-7,

гърди 14-16,

лумбален-6,

сакрален-5

прешлени

Месо и костни части

прешлени и

парчета котлети

месо от крака

Парчета месо и кости

100-200 г с каша

тъкани не по-малко от 50% от масата

порции полуфабрикат

Парчета месо и кости

Продажбата на най-ценните части от кланичния труп под формата на полуготови продукти е икономически осъществима, тъй като потребителят купува месо без кости

(филета или с малкото им съдържание), фирмата го продава за повече висока ценаотколкото цели кланични трупове, а ядливите части се отстраняват напълно от останалата част от трупа по време на механичното обезкостяване.

Натурални полуфабрикати от пилешко месо. Пилешкото месо произвежда: пилешко филе с кост; пилешко краче; комплект от пилешки бульон; пилешки труп, приготвен за кулинарна обработка.

Асортиментът и характеристиките на натуралните полуфабрикати от пилешко месо са представени в табл. 2.24.

Месо с кости

Замразено охладено

Размразяване


клане

О насипно състояние, подстригване


Бучки Месо и костни части Кости, хрущял

полуготови полу-кланични сухожилия

н рязане на трион на парчета


порциониран малки бучки малки бучки

полуготови месни и костни месни продукти

полуфабрикати полуфабрикати

опаковка опаковка в полимер

за облицовъчни филмови материали

опаковане в кутии

охлаждане

съхранение

транспортиране

реализация

Ориз. 2.18. Технологична схема за производство на порционни и дребни полуфабрикати Таблица 2.23

Условия за съхранение и продажба на охладени полуфабрикати

от края на технологичния процес

Полуфабрикати

Периоди на съхранение

и изпълнение, з

Включително в предприятието

производител, з

Без кости

Порциониран

Малка бучка

В полуфабрикатите от пилета мускулите са плътни, еластични. При натискане с пръст, получената ямка бързо се изравнява. За пилешки трупове, приготвени за кулинарна обработка, е характерен белезникаво-жълт цвят с розов оттенък. За постни кланични трупове - жълтеникаво сиво с червеникав оттенък. Филетата и филетата с кост са светлорозови или розови на цвят. Краката се характеризират с белезникаво-жълт цвят с розов оттенък или жълтеникаво-сив цвят с червеникав оттенък. Комплектът за бульон има белезникаво жълт цвят на покритите с кожата участъци; в операционна система-татковтъканите са бледо розови или розови. Подкожната вътрешна мазнина е бледожълта или жълта на цвят. н натурални полуфабрикати от месо от пилета бройлери.От месото на пилета бройлери се произвеждат гърди, четвъртинки (задни), бутчета, супа и филе. За производство на полуготови продукти от месо от пилета бройлери, изкормени кланични трупове от категории 1 и 2 и кланични трупове, които не отговарят на изискванията на категория 2 по отношение на качеството на обработка, но отговарят на състоянието на мускулната система (хранителен статус ) от категории 1 и 2, се използват за промишлена преработка, охладени със срок на годност не повече от един ден. Асортиментът и характеристиките на натуралните полуфабрикати от месо от пилета бройлери са представени в табл. 2.25. В полуфабрикатите от пилета бройлери мускулите са плътни, еластични. При натискане с пръст, получената ямка бавно се изравнява. На гърдите

цветът е бледорозов, в четвъртините частта на крака, покрита с кожа, е бледожълта, вътрешната част е бледожълта до жълта. За филетата от бройлери е характерен светло розов или розов цвят. Кракът е бледожълт с розов оттенък.

Комплектът за супа е с бледожълт цвят на участъците, покрити с кожа, а остатъците от тъканта са бледорозови. Вътрешната мазнина е бледожълта или жълта на цвят.

Технологичен процеспроизводството на полуфабрикати от месо на пилета бройлери се извършва в съответствие с технологичната схема (фиг. 2.19). Подготвените трупове на пилета бройлери се разрязват на части на машина Щъркел (Холандия) S-5000 A, домашна машина Ya6-FRTs или циркулярен трион. Таблица 2.24

от пилешко месо

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

Подготвен труп

за кулинарна обработка

Филе с кост

Изкормени трупове с отстранени крила

по протежение на лакътната става, част от кожата, белите дробове и бъбреците.

Отстранява се вътрешна мазнина. Място за разделяне на шията

покрита с парче кожа, пъхнато в дупката,

образува се след отстраняване на гуша, трахея и

хранопровода. Тарзалните стави са прибрани в

машки". Повърхността на кожата без коноп и косми

изпъкнали пера. На трупа има ясна електрическа марка,

noy film, без кожа. Сухожилието между болката

shoy и средните мускули нарязани на две или три

места, от малък мускул се отстранява. Краищата

гладка, без дълбоки разрези в мускулната тъкан.

Гръдните мускули са овални с повърхност

с тънък филм, без кожа, без месо

котка с раменна кост с дължина 3-4 см и

нарязана част от главата на раменната става.

обитаване между големите и средните мускули

изрежете на две-три места, от малък мускул

той е премахнат. Краищата са равни, без дълбоки разрези.

зовът на мускулната тъкан.

Продължение на табл. 2.24

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

крак крак

Задайте за

Част от труп, състоящ се от бедрена кост, пищял

и фибулата със съседни мускули

tsami и кожа. Повърхността на кожата без коноп и косми

изпъкнали пера.

Части от един или повече кланични трупове, останали след

отделяне на филетата и бутчетата (дорзално-скапуларни и

лумбосакрална част без бели дробове и бъбреци, кожа,

мазнини и кости от гърдите, крилца), вкл

остатъци при обработка на филета и филета с кости. от-

повърхността на кожата на останалите части без коноп и

космати пера.

При дисекция на кланични трупове на пилета бройлери на машината Ya6-FRC, труповете се подават в конвейерните клетки, като полагат гръб към машината. Машината автоматично разделя кланичните трупове на четири части: гърда, две задни четвъртинки и гръбна част с остриета с крила (фиг. 2.20-2.22). Останалата част от кожата на шията в гръдната част се отрязва на ръка.

Отделените части от трупа се изпращат за опаковане. Тютюневи пилета.Натурални полуфабрикати - тютюневи пилета се произвеждат от изкормени или полуизкормени пилешки трупове от категория 2 в охладени (с срок на годност до 3 дни) или замразени. На външен вид тези полуфабрикати представляват плоски изкормени трупове без бъбреци и бели дробове, повърхност без коноп и пера, подобни на косми. Мирис типичен за качествено месо. Масата на полуфабрикатите (един труп) не трябва да надвишава 1000 г. Технологичният процес се регулира от схемата (фиг. 2.23). Аматьорски пилета.За производството на полуготови продукти любителските пилета използват изкормени и полуизкормени пилешки трупове от категория 2 и пилета бройлери от категория 2 в охладено състояние със срок на годност не повече от 3 дни в замразено състояние. Полуготовите любителски пилета са плоски изкормени трупове като цяло или под формата на надлъжни половини без бъбреци, бели дробове и кожа на шията. Повърхността е влажна, с частици от подправки, без коноп и косоподобни пера. Мирис типичен за качествено пилешко месо с подчертан аромат на подправки. Съдържанието на натриев хлорид не трябва да надвишава 2,5%. Масата на готовия полуфабрикат (един труп или половин труп) не трябва да надвишава 1000 г. Таблица 2.25

Асортимент и характеристики на натурални полуфабрикати

от месо от пилета бройлери

Полузавършен

Характеристики на полуфабриката

пиле

бройлери

Тримесечие

пиле

бройлери

пиле

бройлери

крак крак

пиле

бройлери

Задайте за

пиле

бройлери

Пекторалните мускули са овални с гръдната кост и

кожа, ръбове без дълбоки разрези в мускулната тъкан.

Повърхност на кожата без коноп. Разрешени са остатъци

ребра до 2 см.

Част от труп, състояща се от пищял, бедрена кост, a

разстояние, срамни кости, каудални прешлени и

опашната кост с мускулна тъкан, кожа без ресни и

космати пера. Повърхността на кожата без

Гръдните мускули са с овална форма с повърхностна

филм, без кожа.

Част от труп, състояща се от бедро, голямо и

фибула със съседна

мускули и кожа. На крака е позволено да остане

ток на тазовата кост в размер не повече от 5 cm.

Гръбно-остриена част от труп с крила и кожа

шията и дорзално-лопатката и лумбосакралната

части с крила, кожа на шията. Повърхност на кожата

без коноп, перо като косъм. Позволен

включването на парчета месо от гърди, пилешки бутчета и

други части на спиралата.

Технологичният процес за производство на любителски пилета се регулира от схемата (фиг. 2.24).
  1. Учебник за студенти от специалност 270900 "Технология на месо и месни продукти" от всички форми на обучение (2)

    Урок

    Технология на месото и месните продукти. Част 2: Урок в 3 части. Кемерово: Кемеровски технологичен институт Хранително-вкусовата промишленост, 2004.

  2. Учебник за студенти от специалност 270900 "Технология на месо и месни продукти" от всички форми на обучение (3)

    Урок

    Технология на месото и месните продукти. Част 3: Урок в 3 части. Кемерово: Кемеровски технологичен институт по хранително-вкусовата промишленост, 2004 г.

  3. Методически комплекс за студенти от специалност 270900 - технология на месо и месни продукти в направление

    Работна програма

    Методическият комплекс е предназначен за студенти от специалност 270900 – „Технология на месото и месните продукти“ по направление 655900 – „Технология на суровините и продуктите от животински произход“ чрез задочна и дистанционна форма на обучение.

Колко струва полуготовото птиче месо (средна цена за 1 кг.)?

Москва и Московска област

Напоследък полуфабрикатите от птиче месо обаче, подобно на други разновидности на обикновено замразени продукти за бързо хранене, се радват на безпрецедентна популярност и търсене. освен това идване само за вече нарязани части от птичи трупове (крило, бутче, бут, гърди и др.), но и за готови кулинарни продукти. Например птичи хапки или пилешки котлети, както и кебапчета и други полуфабрикати от птиче месо.

В хранително-вкусовата промишленост всички полуфабрикати от птиче месо се класифицират по два основни параметъра. Като правило се взема предвид видът на месото, което се използва при производството на полуфабрикати от птиче месо. Освен това те отчитат технологията за производство на един или друг вид полуфабрикати от птиче месо. Съгласно тази класификация, в зависимост от вида на месото, полуфабрикатите се изолират от пилешко месо, от пилешко или бройлерно месо, както и от пуешко, гъше месо, както и месо от пъдпъдъци и токачки.

Ако разгледаме асортимента от полуфабрикати от птиче месо от гледна точка на производствената технология, тогава могат да се разграничат два основни вида - естествени и нарязани продукти. Естествените полуфабрикати от птиче месо включват както цели, така и вече подготвени за по-нататъшна кулинарна обработка на птичи трупове, както и компоненти на такива трупове. например бедра, бутчета и крилца, гърди или супа. В допълнение към естествените, полуфабрикати от птиче месо е филе, както и пълнени кулинарни продукти в черупката.

Нарязаните полуфабрикати от птиче месо включват кулинарни продукти като котлети, кюфтета, шницел, кайма, както и кебапчета или хапки. Нарязаните полуфабрикати могат да бъдат формовани или в черупка. В допълнение към гореспоменатата основна класификация на полуфабрикатите от птиче месо има разграничение по топлинен режим. Например, полуфабрикатите от птиче месо са изолирани охладени, леко замразени, както и замразени и дълбоко замразени продукти.

За всеки конкретен полуфабрикат от птиче месо се установява определено термично състояние от санитарните и епидемиологичните стандарти. Полуфабрикатите от птиче месо се отличават благоприятно с другите месни продукти поради относително ниското си съдържание на калории. Освен това полуфабрикатите от птиче месо, когато са правилно приготвени, могат да бъдат отличен диетичен хранителен продукт.

В съвременната епоха на бързи технологии и постоянен прогрес, всеки голямо количестводомакините използват достъпни полуфабрикати от птиче месо в ежедневната си диета. Такива хранителни продукти не изискват много време за приготвяне. Освен това, ако подходите към готвенето с душа и въображение, дори обикновен полуфабрикат от птиче месо може да се превърне в малък, но истински, личен шедьовър на вашето кулинарно изкуство.

Калорично съдържание на полуготово птиче месо 238 kcal

Енергийната стойност на полуфабрикатите от птиче месо (съотношението на протеини, мазнини, въглехидрати - bzhu).

Полуфабрикатите от птиче месо се делят на натурални, панирани, мариновани и нарязани, а също и в зависимост от термичното състояние на охладени и замразени. За всеки полуфабрикат се използва месото от определена част от кланичния труп.

Натурални полуфабрикатипроизвеждат порционни (състоят се от едно или две парчета месо с еднакъв размер и маса) и малки парчета (от няколко парчета месо).

ДА СЕ порционни полуфабрикатисвързани:

à пилешко филе без кости;

à пилешки гърди - гръдни мускули с овална форма без кожа;

à крак - част пилешки труп, състояща се от бедрената кост и пищяла със съседни мускули с кожа;

à бедро - бутът на кланичния труп;

à tibia - пищял и прилежащи тъкани;

à пуешка четвърт (гръб) - състои се от пищяла, бедрената кост, седалищната кост, срамните кости, каудалните прешлени и опашната кост с мускулна тъкан и кожа;

à пуешко крило (цяло) - предният крайник на трупа, отделен от раменната става;

§8.2. Характеристика на стокатаполуфабрикати от птиче месо 195

à раменната кост на пуешкото крило - раменната кост с прилежаща мускулна тъкан и кожа;

à лакътната част на пуешкото крило - лакътната кост и лъчевата кост със съседна мускулна тъкан и кожа.

Пилешките трупове се разделят на надлъжни половини, които се опаковат найлонови торбичкиили филм. С пълното изкормване на птичи трупове се приготвят комплекти карантии, които включват главата, краката, шията без кожа, крилата, гърдата и сърцето. Комплектите от странични продукти са опаковани в пластмасови и други фолиа, одобрени за употреба в хранително-вкусовата промишленост.

Полуфабрикат "комплект птиче месо" е нестандартно месо, което не отговаря на изискванията по отношение на масленост, тегло, обработка, получено в процеса на преработка.

ДА СЕ малки по размер полуфабрикативключва пилешки комплект за бульон, състоящ се от парчета костно месо с тегло 50 g (нестандартно месо по тегло, мазнини, обработка и др.), пържоли и нарязани котлети.

Панирани полуфабрикатиса парчета месо, разхлабени с котлет, за да им придадат крехкост, навлажнени с яйчена маса и овалвани (панирани) в брашно от сухар. При пържене брашното образува коричка, която забавя изтичането и изпаряването на влагата, което прави продукта сочен. Панираните продукти се използват за приготвяне на "любителски пилета" - трупове или половин трупове на пилета от 2-ра категория на угоеност, покрити със специални подправки.



Мариновани или овкусени в саламура полуфабрикатипроизведени от кланични трупове и части от кланични трупове на пилета, пилета, пилета бройлери. Приготвя се саламура, която включва готварска сол, гранулирана захар или глюкоза, фосфати и може да се добави разтворим соев протеин или хранителен казеинат, карагенан, нишесте, ксантанова гума, комплексна хранителна добавка "Gummin". Включва следните компоненти: карагенан, ксантанова гума, натриев фосфат, соев протеин, царевично нишесте, индийско орехче, глюкоза, черен или бял пипер, кардамон, натриев глутамат.

Труповете се шприцоват със саламура, масажират се механично до 30 минути, добавят се подправки и се съхраняват

196 Глава 8. Месни полуфабрикати и консерви

от 6 до 12 часа, или се поставят вертикално с гърдите надолу в съд, като всеки ред се поръсва със смес от смлян черен пипер и наситнен чесън, залива се със саламура, захлупва се със скара, държи се на охлаждане от 12 до 20 часа, изважда се и се държи на маси със скара за капене на саламура. В резултат на тази обработка обемът на трупа се увеличава и той изглежда по-пълен.

При направата шаурма от домашни птицикъм саламурата се добавя винен оцет или 3% разтвор на лимонена (оцетна) киселина.

При направата кисел кебапприготвените парчета месо се смесват със сол, ситно нарязан лук, билки, винен оцет и 3% разтвор на лимонена (оцетна) киселина, поставят се в съдове и се оставят за 8 до 12 часа.

Тютюневи пилетасе различават от другите полуфабрикати по формата на трупа: при трупа гребена на гръдната кост се изрязва до основата на шията и му придава плоска форма.

Аматьорски мацкиимат плоска форма, саламурата съдържа натриев нитрит, хранителни фосфати и комплексна хранителна добавка "Gummin".

Нарязан полуфабрикат от птиче месопроизвеждат следните видове:

à Киевски котлети - голямо и малко филе (големи и малки гръдни мускули с овална форма с повърхностен филм без кожа) се изрязват от трупа, почистват се от филми, сухожилия, леко се разбиват. Поставете каймата и маслото в средата на голямо филе, покрийте с малки филета, увийте краищата на голямото филе, така че каймата да е покрита с мускулна тъкан, придайте на продукта крушовидна форма, навлажнете го два пъти в яйце и оваляйте в галета;

à Киевски котлети от мляно месо - мляно пилешко (пуешко) месо (70%), масло (17%), яйца (3%), хидратиран соев протеин (6%).

Индикаторите за безопасност на полуфабрикатите от птиче месо трябва да съответстват на посочените в табл. 4.4 (§ 4.2). Микробиологичните показатели за полуфабрикати от птиче месо са дадени в табл. 8.7.

§8.3. Стокови характеристики на полуфабрикати в тесто 197

Таблица 8.7. Микробиологични показатели на птиче месо


От домашни птици се приготвят полуфабрикати: цели трупове, подготвени за термична обработка, порционни, малки парчета и нарязани.

Трупът е подготвен за термична обработка.

За да могат труповете да се затоплят равномерно по време на готвене и да се порционират по-лесно при пържене, те се оформят (подправят).

Има няколко традиционни начиниформоване на трупове ("в джоб", "в една нишка" и "в две нишки").

В момента, наред с тези методи, те използват формоване с помощта на специална еластична мрежа или обвързване на трупа с конци или канап.

За пълнене "в джоб" на корема на трупа се правят разрези по кожата ("джобове") от двете страни и краищата на краката се вмъкват в тези процепи.
Отворът на шията е затворен с кожа от шията, крилата са прибрани към гърба, така че да държат кожата на врата.

Дресинг с една нишка
- трупът се поставя на гърба, държи се с лявата ръка, а краката се пробиват с дясната ръка с готварска игла и конец, след което иглата и конецът се прехвърлят под трупа в първоначалното си положение и се прави втора пункция направено, прекарване на иглата в края на издатината на филето, притискане на краката към трупа и завързване на краищата на възела на конеца на гърба.
Домашни птици и дивеч за пържене се пъхат в една нишка.

Дресинг от две нишки
- трупът се поставя отзад, през крака се прекарва конец в сгъвката, пронизва се по-нататък през трупа и втория крак, след това трупът се обръща на една страна, игла със същия конец се прокарва през крила и кожа от шията, увити на гърба; краищата на първата нишка (единият остава при шунката, а вторият при крилото) се завързват.
Поставят трупа отзад, вземат втора нишка, прекарват я през трупа под гърба при таза, притискат я с тази нишка (примка), като я прекарват обратно през трупа, завързват краищата на конеца.
Така те пълнят кокошки, пилета, пуйки, едър дивеч.

При оформяне без игла (чрез превръзка)
вземете нишки с дължина 0,5-0,6 m.
Трупът се поставя на гърба, на гръдната кост се завързва бримка, за това средата на конеца се закача за върха на гръдната кост, след това краищата на бримката се прекарват през средата на костта на крилото, нишките поднасят се под гърба, а трупът се препасва напречно.
След това към краищата на всеки крак се нанасят нишки, издърпвани заедно, притискащи се плътно към трупа, завързани на възел.
Този метод се използва за зареждане на пилета и пилета.

Големите трупове на дивеч се оформят по същия начин като птица.

Дребният дивеч се пъха "в маншона" (крак до крак) или "клюн".

"В маншона"
напълнете пъдпъдъка: на крака се прави разрез между пулпата и сухожилието и в този разрез се вкарва втори крак.

"клюн"
запълване на дивеч с дълъг и остър клюн (woodcocks, бекас, бекас).
За да направите това, костите на краката в пищялите се смачкват с тъпата страна на нож или мотика, след което се преплитат и притискат към гръдната част (до края на киловата кост), главата и шията се нанасят върху трупа от дясната страна, в крака се прави пробиване с игла, човката се прекарва в пункцията, като се закрепват преплетените крака.

Ако дивечът е кльощав, тогава, за да се придаде сочност и нежност на месото след обличане, филето на едър дивеч (тетерев, глухар, фазан) се пълни с охладен бекон, нарязан на малки кубчета.

Малка игра
филето се увива в тънки слоеве бекон и се завързва с канап.


Порционни полуфабрикати.

Приготвят се полуфабрикати от домашни птици, дивеч и заек: натурални котлети; панирани котлети; домашни птици, дивеч, заек в столичен стил; натурални пълнени котлети.
За приготвянето на тези полуфабрикати се използват филета от кокошки, пуйки, по-рядко фазани, лешник, глухар и яребици. Заекът използва месото на задните крака или гръбнака.
За да се отделят филетата, птицата се поставя върху дъска за рязане с гръб надолу, кожата се подрязва в клапите и краката се огъват, усуквайки ги в ставите; отстранете кожата от филето; плътта се разрязва по изпъкналостта на гръдната кост; накълцайте вилицата (ключицата) и отрежете първо едно филе с раменна (крило) кост, а след това друго.
Филето с кожата се състои от два мускулни слоя: външен (голямо филе) и вътрешен (филе).
Надлъжно сухожилие се изтегля от малкото филе, а останалата част от ключицата се изтегля от голямото филе.
Раменната кост се почиства от пулпата и сухожилията и се скъсява до 3-4 см, като се отрязва удебелената част. След това от голямо филе се отрязва повърхностен филм и се правят един или два малки наклонени разреза по вътрешната му страна, филето се разгъва, така че сухожилието, преминаващо вътре в него, се отваря, което се разрязва на две или три места, след с които се оформя филето.

Естествени котлети.

Малко филе се вмъква в разреза на голямо филе, краищата на голямо филе се прибират към средата, затваряйки малкото филе и придават овална форма.

Панирани котлети.

За разлика от естествените, тези полуфабрикати се овлажняват в лезон и се панират в бяла панировка.

Домашни птици, дивеч, заек по столичен стил.

Раменната кост се отрязва от голямо филе.
Готовото филе се разбива леко, навлажнява се в лезон, панира се в бял хляб, нарязва се на ленти. Заекът използва месото на задните крака или гръбнака.

Пиле Киев (пълнено).

Приготвеното голямо пилешко филе (с кост) нарежете надлъжно отвътре, разгънете пулпата и разбийте леко до дебелина 2,5-3 мм; сухожилията се разрязват леко и ако се образуват празнини, върху тях се нанасят тънко разбити парчета филе; в средата на разбитото филе сложете парче масло, оформено под формата на круша.
Върху каймата се слагат малки филенца, а краищата на голямото се завиват така, че да покрият изцяло каймата. Котлетите се овлажняват в лезон, панират се в бяла панировка, отново се навлажняват в лезон и отново се панират в бяла панировка.
Съхранявайте в хладилник преди пържене, за да замръзне олиото. Маслото за пълнеж може да се смеси с нарязани билки или сурови жълтъци.

Котлети, пълнени с млечен сос с гъби.

Използват се филета от пилета, фазан, лешник, яребица, глухар или пулп от заешки бутчета.
За каймата нарязаните варени гъби (мани или шампиньони) се поставят в гъст млечен сос. От голямо обелено филе се отрязва кост.
Сложете кайма в средата на филето, покрийте с малки филенца, под малкото филе поставете обелена кост от тънката страна на голямо филе (за филета от дивеч поставете кост от бутчето).
След това увийте краищата на голямо филе, придайте му крушовидна форма, панирано два пъти в бяла панировка. Котлетите могат да се пълнят с черен дроб.

Малки по размер полуфабрикати.
Полуфабрикатите за яхнии се нарязват от домашни птици, дивеч, заек или преработени карантии на парчета с тегло 40-50 g.
От гърба на заека се нарязват парчета от същата маса, за да се приготви полуфабрикат - заек на шиш.

Нарязани полуфабрикати.

За полуфабрикати се приготвят котлети и кнедли от нарязани домашни птици.

Котлетна маса.
За котлетна маса се използват кокошки, пилета бройлери, пуйки, лешник, глухар, яребици, глухари, фазани, зайци.
При домашните птици се използва цялото месо от кланични трупове, а при дивеча (с изключение на фазаните и яребиците) се използват само филета.
Пулпът се отделя от костите и кожата (можете да използвате пулпата заедно с кожата), прекарвайте се през месомелачка заедно с вътрешната мазнина.
Нарязаното месо се комбинира с пшеничен хляб без кори, накиснати във вода или мляко, добавят се сол и черен пипер, разбърква се добре, прекарва се през месомелачка и се избива.

Вътрешната мазнина може да бъде заменена с масло или маслен маргарин.
От котлетната маса се приготвят котлети, кюфтета, зрази, кюфтета и др.
Котлетите се панират в галета, бяла панировка или нарязан на кубчета бял хляб (жарени котлети).

Битовете обикновено не се панират, тъй като често са разрешени.

Пълнените кюфтета се пълнят със ситно нарязани варени гъби.
На полуфабриката се придава кръгла форма и се панира в галета.
Zrazy се приготвя от пулпа (без кожа) на кокошки и пилета бройлери.
За каймата обелените моркови и тиквички се нарязват на ситно, овкусяват се с масло, заливат се с яйца, смесени с мляко, довеждат се до готовност.
Омлетовата маса се нарязва на филийки.
Полуфабрикатът се оформя като нарязано телешко зрази, но не се панира, тъй като се приготвя на пара или е позволено.

Кнелна маса.

Птичето месо или филетата от дивеч се прекарват два или три пъти през месомелачка с решетъчни отвори с диаметър 2,5-3 мм, добавя се бял хляб, накиснат в мляко или сметана и отново се прекарва през месомелачка. След това добавете белтъците и разбийте старателно, като постепенно добавяте мляко или сметана.
Масата трябва да е пухкава, лека. Солта се добавя преди края на готвенето.
Масата се използва за пълнене на котлети от филе от дивеч, приготвяне на кнедли за гарнитура с прозрачни супи, както и за готвене на котлети на пара.

Използване на хранителни отпадъци
Хранителните отпадъци от домашни птици включват: глави, крака, вратове, крила, миди, сърце, черен дроб, стомаси. Някои от тях са с висока хранителна стойност.
И така, в стомаха, сърцето, черния дроб съдържат 19-26% протеини. Протеините се усвояват вътрешни органипочти същото като месните протеини.
Витамините (А, РР, група В) в тези продукти са значително по-високи, отколкото в месото.
Главите и краката са попарени или изгорени. След това клюнът, перата и очите се отстраняват от главите, а кожата се отстранява от краката и ноктите се отрязват.
Вратите и крилцата се изпиват, почистват се от конопа и се измиват.
Мидите се попарват, филмът се отстранява от тях, натрива се със сол и се измиват.
След изрязване на жлъчния мехур, черният дроб се измива обилно.
Сърцето се освобождава от перикарда и кръвните съсиреци, измива се.
Стомахчетата се изрязват до средата, обръщат се навън, съдържанието се отстранява, кожичките се откъсват, измиват се.