Полуфабрикатите и ние

Светът, в който живеем, е пълен с полуфабрикати. Тези “удобства” ни спестяват време, усилия и нерви, но на каква цена? Дали накрая и собственият ни живот не се превръща в полуфабрикат?

Полуфабрикатите са продукти, които вече съдържат в себе си определена част от добавена стойност. Това включва услуги като измиване, белене, рязане, готвене, подправяне, консервиране и опаковане. Облекчават кухненския персонал в работния процес и създават повече място в кухнята.

Но какво всъщност съдържат тези полуфабрикати? В действителност, купуваме редица полуфабрикати, “накипрени” в шарени, привличащи окото опаковки, а всъщност опасни за здравето. Най-вече се интересуваме от годността на продукта, но другите означения и абревиатури не са ни много ясни. Това всъщност са “хранителните подобрители”. Те са субстанции, които прибавени към хранителния продукт водят до подобряване на външния вид, вкуса и запазване на цвета, но не всички са безопасни. Някои хранителни добавки са вредни и опасни, водещи до редица здравословни проблеми като алергии, астма, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Как да разпознаваме полуфабрикатите? Е-номерата са ключът. Те представляват уникален код, одобрен за консумация, тестван за безопасност и разрешен за обща употреба от Европейската общност. Видовете хранителни добавки са означени с числата след буквата “Е”. Например:

  • Е 100-182: оцветители

  • Е 600 – 699: ароматизатори

  • Е 400 – 499: стабилизатори

  • Е 200 – 299: консерванти

Важно е да бъдем информирани и да избягваме полуфабрикатите, които съдържат вредни добавки. Пригответе си храната вкъщи с минимално количество мазнина и сол, за да се пазите от потенциални здравословни рискове





{START_COUNTER}